Muziekvereniging Beatrix BergentheimSinds het najaar van 2006 ben ik weer lid van de muziekvereniging uit Bergentheim. Het bestaat tegenwoordig uit slechts een onderdeel: de fanfare. (In de 'goeie' jaren heeft het ook nog een Malletband en een Tamboer- en Trompetterkorps gekend.)

De fanfare gebruikt met name blaasinstrumenten zoals bugels, trompetten, saxofoons, klarinet en bassen. Daarnaast enig ondersteunend instrumenten zoals bekkens, trom, enz. Op dit moment gemiddeld 25 leden; met redelijk tot goed uitvoeringsniveau. soonlijk doe ik mee met de percussie.

Op deze pagina verslagen van wat optredens (met laatste bovenaan).

PS: kijk ook op de website van de vereniging:
Website Beatrix Bergentheim


Najaarsconcert 2011.

Opnieuw een fraai najaarsconcert met Semper Crescendo. Ditmaal met een bijdrage van kinderen uit Wit-Rusland, die voor een project in Bergentheim waren. (Voor volledig verslag daarvan zie hier.)

Een foto-collage van de muziekmiddag op de Casper Diemerschool (met "Windkracht 8" als lesmodel) en het concert te Bergentheim:


Najaarsconcert 2010.

Samen met Semper Crescendo hebben we opnieuw een mooi najaarsconcert kunnen realiseren. Als solisten deden mee Jacky Vreenegoor (zangeres) en Aniek Kompagnie (panfluit). Vooraf hadden we een trainingsdag; foto-impressie staat hier.


Abba Gold

A wither shade of pale

To the roots

New composition in concert

Bongo Exotique

My heart will go on

Stay with me till the morning

Crazy little thing called love

Menuet from berenice

Voices

Eurovisie mars

I dreamed a dream

Funk and metal starter

Hitmix

Beach Boys Golden hits

Earth song

Leningrad

Thank you for the music

Bergentheim in Concert 2010 (onderdeel van '625 jaar Bergentheim').

In de festiviteiten van het 625 jaar bestaan van Bergentheim, was er ook een uitgebreid concert gepland. Medewerking werd verleend door o.a. een gelegenheidskoor van Bergentheimers, een kinderkoor, Gospelkoor Samen op Weg, combinatie orkest JOB/EMS en natuurlijk kon Beatrix ook niet ontbreken.


Klik op onderstaande foto voor een foto-impressie van Beatrix in BIC2010.
Banthumloop 2010: concert in de 'ronde' Kerkweg.

Ter gelegenheid van de Banthumloop waren diverse muziekgroepen in Bergentheim te beluisteren. Beatrix kon natuurlijk niet ontbreken. We speelden in de ronde Kerkweg. Het was waarschijnlijk voorlopig het laatste optreden van Rene, die graag naar de andere kant van de wereld gaat....

Foto's:

       

       

       


   Bevrijdingsconcert 2010: veel bezoekers!

Het wordt al bijna een traditie: op 5 mei een concert met enkele koren er bij. Niet alleen het Hervormd Kerkkoor en Com nu met Sangh, maar ook het kinderkoor The Young Voices, aangevuld met kinderen van de Koningsbergerschool.

   


Najaar 2009: Concert met Semper Crescendo uit Langeveen en Jacky Vreenegoor uit Enschede.

Beatrix speelt samen met Semper Crescendo op 2 concerten in het najaar van 2009. Als gast zingt Jacky Vreenegoor uit Enschede mee. Er worden veel populaire stukken gespeeld zoals "Air", "SuperTramp", "Vlieg met me mee", "Sister Act", enzovoorts.


Foto's van het optreden in Langeveen:

       

       

       


Enkele extra links:
Website Semper Crescendo
Foto's van Jan Fidom op 'kanaaldorp'


5 mei 2009: Bevrijdingsconcert.

Bevrijdingsdag is in Bergentheim gevierd met een concert. Muziekvereniging Beatrix organiseerde dit voor de tweede keer. Na het succes van vorig jaar is er eigenlijk gelijk al een goede gewoonte ontstaan. De avond werd ingevuld met optredens van het Hervormd kerkkoor, het gereformeerd koor "Com nu met Sangh" en jeugdkoor 'Samen En. Organist was Gert-Jan ten Brinke. En natuurlijk kon het publiek ook genieten van optredens van Beatrix zelf. Onder leiding van Jan Huizing werd er mooie muziek gemaakt. Het publiek genoot onder andere van 'I will follow him' en van muziek van Supertramp. Uiteraard werd de bevrijdingsavond afgesloten met het zingen van het Wilhelmus.

Bron: hardenberg.nu
Najaar 2008: met Crescendo/Beatrix naar muziekfestival.

Evenals in 2007 hebben de muziekverenigingen Crescendo te Kloosterhaar en Beatrix te Bergentheim besloten gezamelijk op te trekken naar het wisselvlagconcours te Hardenberg.

6 oktober 2008. Voorafgaand aan het echte concours werd in de Hoeksteen te Bergentheim een tryout concert gegeven. Niet alleen de combinatie Crescendo/Beatrix maar ook het jeugdkorps en het A-korps van muziekvereniging Excelsior te Bruchterveld gaven hun premiere van de concoursstukken. Het aanwezige publiek genoot van 't optreden.


   

   

Foto's: Rita Fidom, ReestEnVechtTV.

18 oktober 2008: Contest!&nbps;Het was genieten geblazen tijdens het wisselvlagconcours 2008. De Eendracht, Jubal, Excelsior, Broederband, S.D.G. en ook Crescendo/Beatrix hebben allemaal hun beste beentje voorgezet. Weliswaar eindigden wij op de laatste plaats, maar met 79 punten mogen we toch echt concluderen dat de combinatie een goed resultaat heeft behaald!

Foto: Soli Deo Gloria uit Ane; Bron: De Stentor.
The results:

Uitslag jeugdkorpsen:
1. Jubal, Dedemsvaart (80,25),
2. Excelsior, Bruchterveld (79),
3. Crescendo B, Gramsbergen (75,25).
Uitslag orkesten:
1. De Eendracht, Hardenberg (85,75),
2. SDG, Ane (85,50),
3. KNA, Hardenberg (84),
4. De Broederband, Beerzerveld (83,75),
5. Crescendo A, Gramsbergen (83,25),
6. Excelsior, Bruchterveld (81, 75),
7. Beatrix/Crescendo, Bergentheim/Kloosterhaar (79).Bevrijdingsconcert 2008

Op 5 mei heeft Muziekvereniging Beatrix als onderdeel van het programma rond Koninginnedag/Dodenherdenking/Bevrijdingsdag een speciaal Bevrijdingsconcert georganiseerd. Het gemengde koor "Com nu met Sangh" en het "Hervormd Kerkkoor" verleenden hun medewerking, evenals een paar vrijwilligers van Crescendo uit Kloosterhaar. De uitnodigingsposter:
Een redelijk groot publiek heeft in 'De Hoeksteen' genoten van het concert. Het programma bevatte vooral Nederlandse liederen, met o.a. "De zilvervloot" en "Wilt heden nu treden". Beatrix speelde toepasselijke werken zoals "VOC The Voyage" en "Rood, Wit, Blauw" met een medley van bekende vaderlandse nummers. De koren zongen samen het Ambrosianischer Lobgesang en er werd afgesloten met het zingen van coupletten 1 en 6 van het "Wilhelmus":


De response was duidelijk: dat moeten we vaker doen!.
Wisselvlagconcours 2007 (te Hardenberg)
Iemand van het bestuur kwam op het (goeie!) idee om samen met Cresendo uit Kloosterhaar deel te nemen aan het wisselvlagconcours te Hardenberg. Zowel Beatrix als Cresendo hebben te maken met een ledenaantal tussen de 20 a 25, waarbij het moeilijk wordt om een mooi stukje muziek te maken. Zo werd er over de samenwerking in de pers geschreven:En na enige repetities werd op zaterdag 20 oktober deelgenomen aan het wisselvlag concours. Het niveau van alle aanwezige korpsen lag hoog. Ook de combinatie Beatrix/Cresendo deed het volgens mij goed: met 78 punten een niet onaardige start. Wie weet wat er nog meer van komt...

Een paar foto's: (met als eerste de winnaars...)

(Helaas niet al te scherp; heb je een betere? stuur mij die per email!)


Natuurlijk had ook de schrijvende pers hierover iets te melden:

Straatconcert in Bergentheim, Mei 2007.

Bron: YouTube. Met dank aan ene Flim....

Concert 2007.

Chr. muziekvereniging 'Beatrix' uit Bergentheim liet tijdens het jaarlijkse concert zien dat ze veel meer in huis heeft dan een standaard fanfare. Onder leiding van dirigent Jan Hesselink werd een variatie aan stukken ten gehore gebracht waaronder 't vrolijke Kabouter Plop Songbook', 'We have a dream' en het pop/rock nummer 'We will rock you' van Queen.

Muziekgroep 'Quint' verleende met onvervalst enthousiasme haar medewerking. Naast geestelijke liederen als 'Samen in de naam van Jezus' werd ook een heel repertoire aan bekende Hollandse liedjes ten gehore gebracht. Het publiek kon volop mee zingen daar de teksten werden geprojecteerd en ook omdat dirigente Anita Huiskes iedereen aan het zingen bracht.


Jubileum: 60 jaar muziekvereniging Beatrix ! (april 2006)

In caf Veenlust een receptie te ere van het jubileum van christelijke muziekvereniging Beatrix Bergentheim gehouden. Ceremoniemeester Jan Hofsink mocht een volle zaal toespreken en gaf een overzicht van 60 jaar Beatrix. Onder andere was er aandacht voor het ontstaan van Beatrix door de fusie van Onderling Genoegen en De Bazuin.

Wethouder Lieze feliciteerde de muziekvereniging namens de gemeente. De voorzitter van de Christelijke Bond voor Muziekverenigingen in Oost en West Nederland, de heer Timmer, hield een toespraak en feliciteerde Beatrix. Hij hoopte op nog 60 jaar Beatrix. Malletband Talitha Slagharen bracht een serenade aan de jubilaris.

's Avonds was het jubileumconcert. Het thema was Beatrix door de jaren heen. Zowel werken van vroeger als de huidige meer moderne werken werden ten gehore gebracht. Ook werden de nieuwe uniformen gepresenteerd, de oude waren na 31 jaar trouwe dienst versleten. De uniformen werden aangeboden door dhr Van der Veen van Ondernemersvereniging Bergentheim. Verder mocht Beatrix nog een aantal giften ontvangen. Ook werden twee jubilarissen gehuldigd voor hun 40-jarig lidmaatschap. Zwaantje Withaar en Jan Snijder kregen het insigne opgespeld door het bestuur en ontvingen de daarbij behorende oorkonde.Scholen bezoeken! (eind juni 2005 en 2006)

Muziekvereniging Beatrix te Bergentheim bezocht de plaatselijke scholen bezocht in het kader van ledenwerving. Er was (en is) namelijk altijd ruimte voor nieuwe leden en die komen tegenwoordig niet vanzelf aanwaaien. Enkele leden en leerlingen hebben op de scholen verschillende instrumenten laten horen. De dirigent gaf enige uitleg over muziek. De kinderen mochten proberen om geluid uit een instrument te krijgen. In totaal waren 250 kinderen bij deze voorlichting aanwezig.Bergentheim swingt! (juni 2005)

De 25e feestweek in Bergentheim begon op 21 juni met een culturele avond. Muziekvereniging Beatrix, mondorgelclub E.M.S., kinderkoren Samen En en The Young Voices, entertainmentact The Blues Brothers, piratenkoor De Moskoufieten, het int. kerk. mannenkoor en de muziekgroep Quint waren de acht groepen die spontaan hun toezegging hadden gedaan en ook waargemaakt. De in totaal 170 deelnemers hebben het publiek met vrolijke klanken vermaakt onder de naam 'Bergentheim Swingt'. (Persoonlijk deed ik mee als dirigent/begeleider van de Young Voices, waarbij ik op accordeon begeleidde).Koninginnedag, 30 april 2005.
Concert 2004.

Christelijk muziekvereniging Beatrix gaf haar jaarlijks concert in kerkgebouw de Hoeksteen te Bergentheim. Het B orkest van het Muziekkorps der voormalige Schutterij Enschede o.l.v. Hendrik Jan Mutsaers was op bezoek. De avond werd geopend door Beatrix met Psalm 150 vers 1 o.l.v. Jan Hesselink. Verder werd o.a. gespeeld Contrasto Grosso.

Door het B orkest van werd het Firebook Prelude en een Herman van Veen Selection ten gehore gebracht. De jubilarissen van deze avond waren Sander Schonewille, 65 jaar, Henk Snoeyink, 50 jaar en voorzitter Daan v/d Veen 12,5 jaar. Bij hen werd de speld door Jan Hofsink opgespeld. Ook Anka Marissen was toen 12,5 jaar lid maar ze was door omstandigheden afwezig.

De goeie oude tijd..... Malletband!

In totaal ben ik zo'n 15 jaar lid geweest van een andere afdeling van de Muziekvereniging Beatrix: De Malletband (in het begin zelfs Tamboer- en Lyrakorps). De malletband gebruikte alleen slagwerk instrumenten: xylofoon's, marimba's, marchingbells, en natuurlijk veel drums. Toen het allemaal op z'n top liep, had deze groep ongeveer 30 leden. Vaak twee keer optreden per week. Regelmatig naar topconcoursen en voor de fun ook naar andere internationale concoursen.

In de zomer van 2001 is besloten de Malletband te stoppen. Oorzaken: te weinig leden; te weinig leerlingen en voor een aantal leden moeilijkheden met de instructeur. Wel jammer, maar ja. Een aantal leden zijn nog verder gegaan in genabuurde korpsen; ik heb zelf ook nog een tijdje bij Soli Deo Gloria in Gramsbergen gespeeld.

Bijgaande foto's zijn genomen tijdens ons laatste jaarlijks concert (8 April 2000).
(In de kabelkrant wordt nog het Trompetterkorps genoemd; helaas is dit onderdeel ook in de loop van 2000 opgeheven.)