Hobby: accordeon !!!


De accordeon: Walther commodore midi .

Ik heb een nieuwe hobby: accordeon spelen. Ik heb daarvoor een 120-bas Walther accordeon gekocht. Deze accordeon is uitgerust met Midi ! Het is een 4-korig (=10-register), 3-bassen instrument. Tamelijk indrukwekkend instrument om mee te beginnen:

Expander: Ketron SD2!Ik gebruik een Ketron SD2 als expander bij de Midi accordeon. Dat werkt lekker. Tenminste.... zolang de eisen niet te hoog zijn. De expander is namelijk GM-compatible (en dus niet XG en zo).

De expander geeft voor z'n afmetingen (2 pakjes cigaretten) ontzettend veel! Hoewel de piano niet het beste-van-het-beste is, zijn er veel mooie klanken zoals de panfluit en de orgels. Ik moet 'm alleen nog een keertje koppelen met m'n Tyros 3.


Begeleidingsmachine: Live-Styler!Het programma "Live-Styler" is geweldig als begeleidingsautomaat. Het werkt als volgt: vanuit de midi accordeon stuur ik MIDI informatie naar m'n laptop. Daarop draait het Live-Styler programma. Het piano-klavier van de accordeon gebruikt kanaal 1 van MIDI. Met Live-Styler kan ik daar tot 8 stemmen tegelijkertijd aan koppelen. Verder zendt het knoppen-klavier de accoorden op kanaal 2 van de MIDI. Deze herkent Live-Styler. In Live-Styler kan ik dan bijvoorbeeld een Yamaha style inladen en aan de hand van het accoord op de accordeon, maakt Live-Styler er dan een live band van! Live-Styler stuurt vervolgens alle MIDI naar de output, waar ik dus meestal de Ketron SD2 heb gekoppeld. De beschrijving lijkt moeilijker dan het werkelijk is!En ergens komt dat geluid bij elkaar... Digitech Mixer 1202FX

Natuurlijk moeten de geluiden ergens bij elkaar gebracht worden en het lieftst ook nog in de juiste verhouding. Daarvoor gebruik ik een Digitech 1202FX. Een leuk en handzaam apparaat en met de ingebouwde FX signaalprocessor direct klaar voor gebruik voor opnames en optredens.


Het instrumentarium bij elkaar:

Links ongeveer 2007:           Rechts zomer 2011:
...En dan optreden!

Mijn eerste optreden met accordeon: (maart 2004)
Het meisjeskoor van mijn dochter had een vervangende dirigent nodig. Ik nam het serieus op... (juni 2005).

Aan het spelen tijdens een prive tuinfeest bij een collega. (sept 2005).Het oude spul (verkocht en zo...)Hieronder wat ik eerst in combinatie met de Walther heb gebruikt....Met midi expander: Hohner XE9 . (verkocht...)
In het begin gebruikte ik een Yamaha TX81Z expander. Erg handig om te kunnen oefenen terwijl de kinderen slapen (en wellicht kunnen de buren het ook waarderen dat ze niet alle vingeroefeningen hoeven te horen). Leuke geluiden in deze expander, maar voor mij ontbrak er nog een begeleidingsautomaat....


En toen vond ik een uniek apparaat: Hohner XE9. Het is een 'orgel in een doos'. Oftewel een orgel, maar dan zonder toetsen. En met de voordelen van zowel de analoge wereld (drawbars!!!) als ook de digitale wereld (banken met voices die per midikanaal te beleggen zijn). En in het donker is het een geweldige kerstboom, want er zitten zo'n 300 rode LED's op het apparaat. Onlangs heb ik deze expander gezocht in de hoop dat ik nog eens een expander zoals de Wersi Pegasus 3 op de kop kan tikken. Of een "Tyros module"...
                   

En nog een keyboardje: Yamaha PSR340 .

Tja, en dan heb ik ook nog een wat gedateerd keyboardje staan. Soms gebruik ik 'm als begeleidingsautomaat omdat sommige ritmes en begeleidingen wat moderner zijn als die van de Hohner XE9. Andere keren dan sluit ik de PSR340 aan als masterkeyboard op de Hohner XE9 en vervolgens bespeel ik het tweetal alsof het een theater- of kerkorgel is. Zeker met de (drawbar) fluiten van de XE9 een leuke combinatie!

't Liefst zou ik het keyboard willen inwisselen voor een wat recentere, bijvoorbeeld de Yamaha PSR3000 of Tyros. Maar ja, dat moet ook nog bekostigd worden...


Met digitech vocalist workstation

En voor de speciale effecten een vocalist workstation. Meestal in gebruik om een klein ensemble van m'n eigen stem te maken. Maar ook in gebruik vanwege de reverb (=nagalm) en delay.

Ook bijzonder handig voor het wat voller maken van andere solo instrumenten. Zoals bijvoorbeeld de panfluit van m'n dochter.