Opleiding, beëdiging, lintje en beëindiging.

SROA.
De opleiding duurde zo'n 6 maanden aan de SROA. Gestart als kannonier. En in die rang de eisen van het officiers-MLV (=militaire lichamelijke vaardigheids) voldaan. En via promotie naar wachtmeester afgesloten in de rang "kornet" met een echt 'diploma'.
  


Certificaten.
Tijdens zowel de opleiding als tijdens de 'paraat' periode, heb ik een aantal functiebekwaamheids certificaten gehaald. Hieronder staan ze afgebeeld.
     


Beëdiging.
De parate periode werd -net voor het verlenen van groot verlof- de uiteindelijke beëdiging gehouden. Pas toen kreeg ik de rang van tweede luitenant. Bij dezen enkele foto's van de beëdiging.
  




Promotie door Leeftijd.
Promoveren zonder er ook maar iets voor gedaan te hebben (behalve dan ouder worden)? Dat kan! Na een ongeveer 6 jaren uit de militaire dienst te zijn geweest, kreeg ik per post de promotie naar de rang van 1e luitenant opgestuurd. Een kort briefje er bij en wat sterretjes in een zakje.

Lintje!
Toen ik al 12.5 jaar uit dienst was, kreeg ik een lintje. Hoewel ik eerst dacht dat het een grap of zo was, bleek het welgemeend te zijn. Compleet met een brief van minister Kamp een fraaie medaille en ook een 'balkje' voor op het nette pak. Het bleek om een onderscheidingsteken te gaan die door Koning willem II was ingesteld. Het wordt ook wel het officierskruis genoemd.

...en eervol ontslag.
En uiteindelijk -vanwege de nieuwe vormgeving van de landmacht- mocht ik kiezen of ik vaker (circa 1x per maand) wilde komen voor oefeningen of juist nog minder wilde komen, heb ik voor het laatste gekozen. En dus kreeg ik van de koningin eervol ontslag. En daarmee eindigde mijn militaire loopbaan. Nog altijd goed voor leuke herinneringen en natuurlijk sterke verhalen.

Hieronder de brief van minister Kamp en de brief van Hare Majesteit Koningin Beatrix.